Morgan Heritage - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Maarten Riepma - WaarBenJij.nu Morgan Heritage - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Maarten Riepma - WaarBenJij.nu

Morgan Heritage

Door: Maarten

Blijf op de hoogte en volg Maarten

03 Maart 2004 | Suriname, Paramaribo

Dus hallo...

Daaaag lieve mensjes, hoe gaat het daar in Groningen en omstreken. Alles gaat ongetwijfeld nog steeds zijn gangetje. Tis eigenlijk best onwerkelijk om hier te zitten, in Zuid Amerika (ja, ja) aan de andere kant van de wereld en terug te denken aan huis waar alles nog gewoon normaal doorgaat. Dan ga je wel even stil staan bij van allerlei dingen. Aan de andere kant is wonen, werken en leven in Paramaribo al zo normaal geworden.
Het gekke is dat niemand zich er een voorstelling van kan maken. Voordat ik hier kwam had ik totaal, maar dan ook totaal geen enkel beeld van hoe het hier eruit zal zien. Dat is ook heel bewust gebeurd, omdat zonder een beeld er ook geen verwachting is. Heb je bijvoorbeeld hoge verwachtingen dan vallen dingen altijd tegen. Wat ik wil zeggen is dat het een ervaring is, die ik met (bijna) niemand van jullie kan delen. Ik kan jullie vele verhalen vertellen, alleen kun je je nooit een goed beeld vormen, hoeveel plaatjes ik ook schiet. Het is daarom ook echt wel prettig dat, Gabriella en de oudjes langskomen. Met hun kan ik de ervaring dan wel delen, zij kunnen alles dan veel beter plaatsen.
Veel Surinamers zien 'de Bakra's' als er rijk. Eigenlijk zijn we dat ook wel een beetje. De mensen hier verdienen namelijk geen reet. De mensen die zeg maar op mijn 'niveau' werken, dus A-cad tekenaars, calculatoren, projectleiders, allemaal HBO geschoold verdienen ongeveer 600.000 Surinaamse guldens. Dit is 200 pleuro per maand! en dan praat je over de hogergeschoolden. De gemiddelde Surinamer, kan zich dus echt geen dure spullen veroorloven. Voor hun is het eigenlijk overleven, met het geld dat ze verdienen kunnen ze een maand eten, that's it.
Ik krijg! dus meer geld van onze regering dan zij in een maand verdienen. Veel mensen kunnen ook geen huis kopen, hypotheken zijn er praktisch niet, de normale rente is ongeveer 20%, dus leningen worden er niet afgesloten. Suriname is dus echt wel een arm land. Nu de verkiezingen er aan komen, gaat de regering in een keer van alles ondernemen. Wegen worden geasfalteerd, bouwprojecten worden opgestart enz, enz. Als er weer dezelfde regering komt, dan ligt alles na de verkiezingen weer stil, klaagt de Surinamer steen en been, verdwijnt het geld in de zakken van de rijken en gebeurd er dus helemaal niets. De grootste problemen in het land zijn dus, de lage waarde van het geld (door hoge inflatie een aantal jaren geleden), hoge rente van de bank, een veeeeeeeeeeel te groot ambtenaren bestand en een regering die niet alles fair speelt. Je hebt hier dus de zogenaamde 'spookambtenaren', deze klokken s'ochtends in en gaan dan weer naar huis om wel elke maand geld te ontvangen. Je hebt nu sinds kort de Surinaamse dollar, deze moet ervoor zorgen dat er weer een stabielere valuta komt. 1000 Surinaamse Gulden is 1 Surinaamse Dollar. Uit de pin komen nu dus Dollars, dit is in ieder geval een stuk beter, want je loopt echt met enorme stapels geld op zak.
Aan de andere kant, zijn Surinamers best heel gelukkig en blij, het land heeft namelijk ook veel slechtere tijden gekend. Ach en waarom zou je ook niet blij zijn, het klimaat is hier geweldig, altijd lekker weer en af toe een enorme stortbui. Surinamers maken zich niet druk en doen alles relaxed aan. Als je een afspraak om 1400 hebt, moet je niet gek staan te kijken dat ze er nog een keer om 1600 aan komen.

Maar jullie vragen je vast af waarom dit bericht Morgan Heritage heet.
Morgan Heritage is een reggae band, die best heel erg bekend is over heel de wereld. Ze hebben dit weekend dus opgetreden in Paramaribo en ik was d'r bij. Het was zeg maar in de Ahoy van Paramaribo. Een grote sportzaal ingericht als concertzaal. Het zag er allemaal best cool uit van binnen, het middenstuk de dansvloer, was helemaal omringd door tribunes en ik denk dat er wel een stuk of 5000 mensen in konden.
Het sfeertje was echt super, ik heb nog nooit zoveel blije Surinamers bij elkaar gezien. Zelf stond ik ook met een een big smile te dansen en springen, uiteraard voorin de zaal. Overal dus rastamannen, dus ECHTE rastamannen en het was echt een supervet feest. En Morgan Heritage was ook echt heel erg goed, wat een feest. Bij reggea hoort natuurlijk de nodige portie wiet. Er werd veel geblowd, natuurlijk niet vergelijkbaar met Nederlandse maatstaven, want het is hier hartstikke illegaal. Uiteindelijk apestoned naar huis gegaan en met een BIG smile in slaap gevallen.
Oh ja, toen ik aan een collega vertelde, waar ik inmiddels erg goed mee op kan schieten, dat ik naar Morgan Heritage ging. Vertelde hij dat hij een groot fan was en dat hij errug jaloers was. Ruben heet hij en hij is de magazijnman bij Remas. Hij verdient nog minder dan de HBO'ers dus hij kan zich zo'n feest niet veroorloven. Een kaart koste 40.000, ongeveer 12,5 Euro. Dus ik heb hem voorgesteld de helft van zijn kaart te betalen. Voor mij relatief weinig voor hem een tiende maandloon. Hij was superblij en heeft een briljante avond gehad.
Helaas had ik mijn foto toestel niet bij me en zijn er geen kiekjes. Ik ga nog wel foto's proberen te bemachtigen.

Goed dat was het dan wel weer, komende weekend gaan we naar Nickerie, Frans Guyana en BBKnupselen, dus dan weer een nieuw spannend verhaal.

Laterz

Maarten

• 03 Maart 2004 - 21:40

Adasi, Andre Ruiben:

Fa waka Groningen en omstreken. Het was een van de shows van mijn leven.Ik ben Maarten nog heeel veeel thaks schuldig.
    Maarten is een vriend met veel energie en maakt van elk moment een vetfeest.Dus haast je om hem te mailen.

Adasi, Andre Ruben(bdayeko@yahoo.com)

• 04 Maart 2004 - 10:10

Drien:

Inderdaad, wij zullen het helaas nooit zo kunen voorstellen, wrijf het er maar in jongggggggg, ik zou van alles willen doen om nu daar bij jou je ervaringen te kunnen delen, maar helaas wordt ik mee gesleurd met de dagelijkse verplichtingen en sores hier...maarrrrr volgend jaar is het mijn beurt, dan wel niet zo warm maar minstens zo mooi Roemenie, eindelijk rust....nou dag poepje, hou nog steeds veel van je! Daaaaaaaaaaaaaaaag

• 04 Maart 2004 - 11:23

Gabriëlla:

Lees je eigen bericht nog eens goed door en hou dan op te zanikken over dat je geen geld hebt ok?
    En idd wrijf het bij iedereen er nog maar eens heeeeeel goed in, ik kom drr an hoor! Nog effekes!
    En praat jij anders even Raoul-achtig met je briljant! Tja je moet toch wat als je schrijver bent hi hi hi...dag aapje, tot snel!

• 04 Maart 2004 - 15:39

Anat:

'k heb wel een voorstelling in m'n hoofd, maar t zal ongetwijfeld niet eens in de buurt komen van wat je daar ziet en hoe je daar leeft! Maar ik lees wel dat je gewoon dezelfde Maarten bent als in ons kikkerlandje,zoals Ruben dat hierboven schrijft. Dus kan ik me je wel goed voorstellen met je hoofd in de wolken, springend op reggae!! Hou die big-smile vast, en we wachten af op je nieuwe spannende avontuur.
    kus... knuffels ...

• 04 Maart 2004 - 19:59

Ingvild:

Ja Maarten, geniet er maar lekker van hoor!!! Dan doen wij dat wel van jou verhalen. Enne ik zie het al helemaal voor me, jij daar middden tussen al die rasta's zo blij als een aap1!! Jaja, wij weten idd wel dat jij met veeel energie van elk moment een vet feest maakt....
    Ga zo door!!!

Dikke kus Ingvild

• 05 Maart 2004 - 12:25

Drien:

Dag laif, maar direct nog even een berichtje, ik wou je nog even laten weten dat ik niet half depressief ben hoor dat ik elke keer zo graag daar wou zijn etc. maar dat komt gewoon dat ik het fucking druk heb, en al weer een jaar niet op vakantie ben geweest en erg graag er even een paar weekjes tussenuit zo willen...rrrrrrrrrrrrrust wai ja wal? Stage,werk,school tiz gewoon wel erg veel momenteel en word ter een beetje kriegel van, maarja, dat zal als gewoonlijk ook wel weer allemaal gewoon goed komen! Nou weet je dat ook weer! Verder vroeg ik me af of je toevallig ook een of andere Dean hebt ontmoet? jaar of 21 22 23? Ik voel me nou net zo'n randstadter die zodra je zegd dat je uit Groningen komt allerlei mensen gaar op ratelen die die kent uit Groningen maarja...maar dat moet echt een super relaxte gids zijn enne...tja kon zijn toch? Nou ik hoor me zelf schrijven, dus ik stop, dikke moekedoeke, dagdag

• 05 Maart 2004 - 13:37

Mayke:

Hey bebie
    Tis voor jou onwerkelijk dat je daar zit en je hebt gelijk, ik heb geen idee wat ik me er van moet voorstellen. Heus wel een beetje natuurlijk.. Zon, rieleksen, swarte mannen, enge beessies. Maarre, ik ben hier in dit gat ook wel tevreden hoor... Fijn dat je het zo naar je zin hebt in ieder geval.
    Jij bent nu ook zo een die na een paar maanden terug komt uit een land heeel ver weg met grote verhalen die ik leuk vind om te horen en vervolgens lichtelijk vergeet.. Maar jij bent er geweest en dat vergeet je nooit weer, das veel stoerderder..
    Have fun, dikke zoen en een huk

• 05 Maart 2004 - 17:21

Nienke:

He maart,
    naar je zin daar hoor ik. Mooi man. Staat ook nog echt op ons verlanglijstje. Zit nu even met doortje achter de computer jouw site te bekijken. Ziet er goed uit. Nou ik plaats ons email adres wel even op die andere pagina zodat ik kan lezen waar je allemaal mee bezig bent. For now nog heel veel plezier! Geniet ervan! Dikke kus nienke en doortje

• 05 Maart 2004 - 21:57

Mayke En Ellen:

He geile donder!!!!
    We hadden het even over je en opeens zit je in een negerland, JEZUS!!!!!
    Maar mayke is ook exotisch in Nederland,JAWEL, want ze heeft haar eigen TARZAN hier!!! En ellen heeft weer iets van een andere cultuur namelijk een levensechte HIAWATHA, dat ding ziet er gewoon echt uit als een TOTEMPAAL, hoe is het mogelijk!!
    Maar genoeg over ons, hoe is het met jou, ben je al ZWART?
    Wat je geslachtsdeel betreft zit je natuurlijk wel op je plaats daar!! Dus is het voor ons logisch dat je in Suriname zit!!!
    Eeh hele dikke kus Ellen en Mayke!

• 06 Maart 2004 - 19:46

Riekje:

Fijn om te lezen en te horen van je ma dat je het erg naar je zin hebt in het verre Paramaribo geniet er lekker van. en een hele fijne tijd toegewenst Johann Riekje

• 07 Maart 2004 - 09:58

Peter:

Fawaka Maarten, zo te lezen heb je het goed naar de zin, ook op je stage -plek. Zoals je zegt, de salarissen liggen er laag, hoe wonen de mensen dan of hebben ze torenhoge schulden...daar.
    Leuk man dat je Andre, de magazijnjongen mee hebt genomen. Volgens mij wordt Gab. al een beetje jaloers, ze waarschuwt je ook al zo te zien, maar dat geeft niet heeft ze ook recht op denk ik maar zo. En dan de meiden met de totempalen en tarzan's , goh ik dacht dat die alleen maar in het oerwoud dienst doen, waar geen Groningse Bosneger te vinden is.
    Oke tot zo ver en tot heurn's moar weer. MOI.

• 07 Maart 2004 - 14:18

Gab:

Jaloers? Hoezo?

• 08 Maart 2004 - 18:43

Drien:

Enne het klopt toch dat jij deze website niet helemaal zelf hebt opgezet...?Of moet ik toch echt een beetje trots op je zijn?

• 08 Maart 2004 - 19:09

Maarten:

Dames, dames, dames. Nou snap ik je mailtje ook Mayke.
    Hoezo jaloers??
    Tja Drientje, tuurlijk moet je trots op me zijn.

Daaaaag en check m'n volgende bericht..