Jaw Jaw
Door: Suri Swa
Blijf op de hoogte en volg Maarten
24 Februari 2004 | Suriname, Paramaribo
Hier is weer een berichtje vanuit Paramaribo. Vorige week was ik dus jarig, volgens mij heb ik nog niet eerder mijn verjaardag zo ver weg gevierd. Was best heel bijzonder. Donderdag avond was er een BBQ van stagaire lui en toen is mijn verjaardag een beetje gevierd. Toen ik vrijdag wakker werd hingen er slingers en kreeg ik helaas geen ontbijt op bed. Die avond hadden we bij luitjes afgesproken, die wonen dicht in het centrum in een tamelijk vet huis. Daar kadootjes gekregen, gegeten en borque gezopen, DE nationele rum. Was eigenlijk nooit z'n rum drinker, maar die rum-cola hier is echt TE lekker. Het wordt gedronken als water en iedereen drinkt het. Na die tijd zijn we nog even de stad ingegaan en tegen 0200 uur terug naar huis gekeerd.
De volgende ochtend moesten we namelijk weer om 0700 paraat staat. Een tripje naar Jaw Jaw. We waren weer met een leuke groep mensen, inmiddels ken ik er al best veel. Het zijn trouwens nog steeds allemaal vrouwen. Het was ongeveer twee en half uur met de bus. Het is dezelfde kant op als Brownsberg, alleen een stukje verder. Daarna werden onze spullen overgeladen in een errug smal bootje en zelf stapten we in een ander errug smal bootje. We moesten dus over de Suriname rivier verder reizen. Het was ongeveer een boot tochtje van drie kwartier. Wel een heel leuk boot tochtje, zie dus de foto's. Overal zagen we mensen die aan de kant van de rivier aan het baden, kleren wassen en aan het vissen waren. Was een hele mooie en vooral relaxte tocht, aangezien we allemaal nog tamelijk brakjes waren.
Toen kwam Jaw Jaw in zicht. Jaw Jaw ligt aan de Suriname rivier en is een boscreolen dorpje. Of ook wel bosneger dorp. Het ligt bij een soort stroomversnelling, watervalletjes, stenen, weet ik veel, zie de foto. Je kon er in ieder geval heerlijk, zwemmen, baden en zonnen. Overal liepen kleine neger ventjes in hun blote pielemuis, die behendig van steen op steen sprongen. Waren echt net apen. De vrouwen waren aan het wassen en lieten hun kind aan hun enorme hangtieten zuigen. Nadat we gezwommen en gegeten hadden gingen we een kijkje nemen in het dorp. Het zijn allemaal kleine houten hutjes en de mensen zijn bezig, zich in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Ze willen niet dat er foto's gemaakt worden van hun of van hun kids. Ze zijn dan bang dat deze gepubliceerd worden in een of ander blad, ook heb ik mij laten vertellen dat het iets bijgelovigs is. Stiekum natuurlijk toch wel wat genomen. Ik was echt wel onder de indruk van het dorp, je snapt echt niet dat daar mensen hun hele leven al wonen. Aan de ene kant is het natuurlijk super relaxed, aan de andere kant erg primitief.
Na een middagdutje gedaan te hebben in de hangmat, moesten wij bij het stamhoofd komen. Dit was een ouder figuur, die ons een kleine speech gaf. Persoonlijk vond ik het erg grappig. Een stamhoofd die je welkom heet in zijn dorp. Hij vroeg ons of we wisten wie er in de rivier woont. Hij zei dat het twee personen waren: steen en zand. We moesten deze met respect behandelen anders raakten we gewond. Verder hoopte hij dat we in Nederland of Paramaribo positieve verhalen zouden vertellen over Jaw Jaw. En hij vroeg nog om een gunst. Zijn dochtertje had al een aantal dagen ernstige koorts en hij vroeg of wij paracetamol bij ons hadden. Voor ons een heel normaal iets, in Jaw Jaw dus niet.
s'Avonds was er weer eten. Onze trip was trouwens mede georganiseerd door een stagaire, Roos, die hier inmiddels al 5 maand zit. Zei kent weer een mevrouw die voor kostprijs tripjes regeld. Alles wordt dan ook geregeld, bus, boot, eten, uitstapjes. Relatief goedkoop en tot in de puntjes verzorgd. Om 1400 warm eten, rijst, kip, sojabonen, aardappel en... tegen 1900 dikke maaltijdsoep. Zondag ochtend ontbijt en s' middags nog een keer warm eten. Was echt heel goed geregeld allemaal, complimentjes Urmela!!
Na het eten, was het natuurlijk weer tijd voor borque.... We hadden de plaatselijke band gevraagd om muziek voor ons te maken. Ze vroegen 60000 gulden, ongeveer 20 Euro, wat we dus met 16 man moesten dokken. Geen geld dus. En trommelen dat konden ze, de zanger, jodelde er een beetje bij en stond constant met zijn hand in zijn zak te graaien, het werd erg gezellig. Dansen op trommel muziek midden in de jungle, samen met de plaatselijke bosnegers, met het geluid van de stromende rivier op de achtergrond is echt een bijzondere ervaring. Toen we uitgedanst waren en zij uitgetrommeld, hebben we s'nachts om twee uur nog een duik genomen in de rivier.
Toen we naar bed gingen natuurlijk de grootste lol in de hangmat. We lagen best dicht op elkaar, dus als de buitenste schommelde dan kreeg je een beetje hetzelfde effect als met die balletjes, alleen net iets anders.
Na weer een veel te korte nacht, ontbijt en daarna een jungetocht. De plaatselijk gids uit het dorp, liet ons een stukje jungle zien. Helaas geen tijgers, slangen of ander wild gezien, alleen een kolibrie en wat vlinders. Was best leuk. Rest van de ochtend nog meer gezwommen en gerelaxed en tegen 1430 vertrokken we weer met de boot en bus naar Paramaribo.
Was dus echt wel weer een te gek weekend, ik hoop er nog heel veel meer mee te maken. Eigenlijk kun je zoiets ook niet echt in woorden beschrijven, je moet het echt mee maken. Ik hoop dat jullie een beetje, een indruk krijgen door de tekst in combinatie met de foto's. Groeten maar weer, love u, bye bye.
Maarten
24 Februari 2004 - 20:13
Peter.:
Leuk man, je komt er tenslotte (misschien)ook maar 1 keer in je leven denk ik zo. Leuk verhaal.
Wij hebben er ook zin aan om in Su te kijken, jij weet inmiddels al wel de plaatsen die we moeten gaan bezoeken, door die mw. of weet ik veel wat allemaal.
Tot schrijfs. Moi. -
24 Februari 2004 - 20:39
Nancy:
Hee Maarten, hier een bericht van de zus van Gab. Wat een professionele site!! (eh... wat kost zoiets??) Wat gaaf dat je het zo naar je zin hebt. Geniet ervan!! En leer alvast even salsa dansen voor als je weer terug bent in Nederland!!!! Groetjes.... -
24 Februari 2004 - 21:39
Drien:
Yoyoyoyooooo, echt wel vet, je zegt wel "Eigenlijk kun je zoiets ook niet echt in woorden beschrijven" maar ik begrijp het maar al te goed...vet vet vet! nou ehh...ik ga maar es bezig met me huiswerk....stage....ea verplichte genoodzaakte bezigheden...grrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.....Dag lieverd! -
24 Februari 2004 - 21:45
Drien:
En ojaaaaaaaaaaaaaaaa, ik schaam me dood...pas nu ik het hier zo lees lees, merk ik dat ik je verjaardag ganz vergessen ben...-oeps-???Echt weer een dorien streek...spiet mie donders!Wel lees ik dat je nog een vette verjaardag hebt gehad en das altijd tof...nogmaals sorry enne...daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaag -
24 Februari 2004 - 21:47
Harc:
yo yo yo yo yo yo!!!!
het spijt me spijt me zo!!!
die rieppie was jarig!!!
hierbij voor jou nog een week lang felicitaties weeejeh!!
dikke exuse, enne vette lucky's daar!!, enne, heb je ze al roze gezien?;) hihi dikke latex -
24 Februari 2004 - 21:51
Harc:
en al toffe lino gezien wat janznjong kan schrobben?
in iedergeval jansen en co is the best for ya flours!!! -
24 Februari 2004 - 23:17
Nachtzuster:
Yo Maarten weer een leuk verhaal. Ik zit hier nu op mn werk: heb nachtdienst. Tja die mensen moeten er ook zijn.. En ik verveel me, maar ja daar heb jij nix aan want volgens mij verveel jij je helemaal niet daaro... Was jij ff overdonderd vanavond op msn, leek wel of we allemaal op jou zaten te wachten ofnie.. Haha moeten we vaker doen maar dan langer. Nou ik ga weer aan het werk. Veel plezier daar aan de andere kant van de wereld en dikke laterz!!!
Ingvild -
25 Februari 2004 - 11:48
Mayke:
Jemig Maart, je kan wel een boek gaan schrijven ofzo.. Leuk man!
Dikke zoen -
25 Februari 2004 - 14:58
Silvia:
Hey Maarten!
Salsa leren? Kristian zit ook al bij mij in de leer! -
26 Februari 2004 - 09:41
Hans:
He Riepma zoon,
Als je maar weet dat dat luieren in de hangmat maar niet in de zomervakantie gebeurt!!
Alhoewel, zo'n hangmat achter in de bus is best wel relaxed natuurlijk!!!!
Mazzel en tot kiekes maar weer -
26 Februari 2004 - 09:42
Hans:
Kun je neit wat van dat rum meenemen?
Lijkt me wel heftig -
26 Februari 2004 - 20:29
Michiel En Gab:
wij zitten lekker in jou kamer te .......vreten!!!
wat eten we dan?..........
Brocolie,aardappels en schnitzel, lekker hoor!!
maar we missen je wel een beetje! Dikke kus Gab en mic -
26 Februari 2004 - 20:54
Zonnig, Droog En Warm....:
Jansen jong,
alles goud?? Ga zeker van wat van die rum meenemen, drinken we samen een borrel... Jammer met die 100% controle, wordt dus echt maar 2 flesjes meenemen.
Jemig, broccoli, schnitzel en aardappeltje. Echt een maaltijd voor onze Chielus. Nu ik dat hoor, loopt het water met in de mond. Maar elke dag uit eten voor ongeveer 4 Euro, alles inclusief is ook niet verkeerd.
Ga hopelijk morgen meer Jaw Jaw foto's plaatsen, dus stay tuned.... -
27 Februari 2004 - 21:20
Annie Moestadja:
Geweldig !!! Eindelijk is (Tante Ann) er in geslaagd het te bewonderen. Zoals beloofd.
Groeten en we zien mekaar weer achter het bureau... -
27 Februari 2004 - 21:48
Bas:
maarten, maarten, jij het water in je mond? is t eten er zo slecht dan. ik denk dat wij hier in nederland ook smachtend achter de comp zitten. die foto s zien er zoooooooooooooooooo vet uit. helemaal tof
dikke laterz
bas -
28 Februari 2004 - 13:27
Mayke:
Gister iets op tv gezien dat mensen wurmen onder hun huid enzo meenemen uit andere landen. Heel ranzig. Veel plezier nog!! -
29 Februari 2004 - 21:56
Peter:
Moi.
Maarten wat kan die Mayke toch lekker lullen niet, ik zie haar er al bij kijken die laiverd.
Wat leuk man dat je mensen op kantoor er ook warm voor krijgt. Tante Annie of zo. Mijn netvlies projecteerd wat. Maar enfin zal het wel zien, doe haar de groeten, alhoewel dat kan ik vanaf hier ook. Hoi tante Annie, groetjes van Peter, Marten verteld wel wie ik weer ben.
Tot horens. Moi. -
01 Maart 2004 - 15:22
Hanzer:
Dus had ik net een bericht getyped, verdwijnt ie in één keer: snap er niks van. Maar zo te horen heb jij het super naar je zin, vind je verhalen in ieder geval erg cool. We hebben net een leuke party hier in utrecht gehad met Gab, Ingvild, Michiel, Lajos, Wouter Daan en ikzelf natuurlijk. Was echt erg leuk house-feessie met Juan Sanchez, draaide volgens mij wel cool, weet het eigenlijk niet zo goed meer. Heb net je broer naar huis geschopt, want die werd te vervelend: Geintje. Ik vind je verhaaltjes erg cool om te lezen, dus vooral doorgaan hè met dat gezellige surinaamse leven! In ieder geval de groeten van Wouter, Daan en ikzelf
Hanzer -
02 Maart 2004 - 15:56
Anat:
Dag lieverd,t blijft leuk.. je avontuurtjes daar volgen! Heb je een mailtje gestuurd (eindelijk, sorry sorry),spreek je snel!
Hele dikke knuffel! -
02 Maart 2004 - 16:03
Anat:
o ja, heb je alweer een ritje gemaakt met die taxidriver? (hihi) -
03 Maart 2004 - 14:06
Bleke Aars Uit Holland:
Yo, dudeski,
Ik lees die sjit van jou opt interslet niet hoor! Ik zie het al gebeuren, kom je terug uit Soerie, heb je niks meer te vertellen omdat je alles al op die fokkin sijt hebt gezet. Dan kun je in ieder geval nog van alles aan mij vertellen, want ik weet dan geen flikker! Nou, veel modderfokkin plezier en zoep nog maar even door, stuiter nog maar even flink op negeraarsen, catch nog maar even behoorlijk wat van die zonnestralies, chill on, ontdek je plekje en doe nog meer dingen waar je mijn toestemming ook niet voor nodig hebt.
WoUtR -
03 Maart 2004 - 14:11
Wouter:
Nou even serieus, meneer Brugge! Oke, je hebt gelijk dat was niet een verschrikkelijk aardig meeltje ofzo. Dan komt nu de serieuze. Maarten, goede vriend, wat maak je me toch een avonturen mee, zeg! Ik ben jaloers als een modderfok... ik bedoel ik ben errug jaloers. Fo... ik bedoel wat jammer dat ik nog in dit klo... ik bedoel in dit kouwe kikkerlandje ben en niet daar in Niggerpara... ik bedoel in dat tropische paradijs ben. Nou veel plezier nog dat verd... eh die hele korte paar maandjes nog. Groeten, kerel (knipoog)-dat gaat natuurlijk wel heel ver-schouderklopje... -
03 Maart 2004 - 14:12
Maarten:
Mafkees.... -
11 Maart 2004 - 19:00
Urmila:
Maarten,
je hebt er echt een heel mooi verhaal van gemaakt.
Leuk dat je zo hebt genoten.
en hartstikke bedankt voor je complimentjes...
groets Urmila