Brownsberg
Door: Suri Swa
Blijf op de hoogte en volg Maarten
17 Februari 2004 | Suriname, Paramaribo
alles goed daar in het koude kikkerlandje?? Leuk om al jullie berichtjes te lezen en leuk om te horen dat jullie allemaal zo medelevend zijn. Tis hier nog steeds geweldig, maar dan ook echt heel erg leuk. Vooral na dit weekend ben ik een nog grotere fan van Suri geworden.
We zijn dus naar Brownsberg gegaan. Dit is een berg van ongeveer 500 meter hoog, dacht ik.. die aan het Brokopondo meer ligt. Kijk op de kaart dan kun je het meer haast niet missen.
We gingen met 26 personen, allemaal Nederlandse stagaires naar de berg. 22 vrouwen en 4 boys. Dik lachen dus. Op de heenweg zijn we eerst langs het plaatsje Brokopondo gereden. Klein dorpje dat aan de Suriname rivier ligt met een strandje, check de foto...
Daarna doorgereden naar het Brokopondo meer. Op de stuwdam gestaan en over het meer uitgekeken, was echt een plaatje.
Toen ging de tocht verder naar Brownsberg. Op 20 km voor de berg, zag ons busje ineens blauw van de rook. Motor lichtelijk defect. Daar sta je dan in de brandende zon, op een rode bauxiet weg, met de zon echt recht op je kop. Was een groot feest. Nieuwe bus geregeld en uiteindelijk kwamen we om 1700 op de bestemming aan ipv 1400.
Vanaf de berg had je uitzicht op het meer en dat was echt heel mooi. s'Avonds BBQ-en en enorm veel plaatselijke rum zuipen. Was een groot feest. We sliepen dus bovenop de berg met z'n allen in de hangmat. We waren niet echt gewaarschuwd voor de kou en wat was het koud....
Voordat we het tripje gingen maken, hadden we natuurlijk al het een ander over de brulapen gehoord. s'Nachts werd alles duidelijk. Iedereen werd wakker van een enorm gebrul, heel raar geluid eigenlijk. Niet te beschrijven, de brulapen dus. Was echt heel erg cool en ook best een beetje spooky. Lig je bovenop een berg, in een hangmat, met allemaal jungle geluiden om je heen, krekels, vogels, insecten, begint er in een keer een groep apen de hele berg bij elkaar te brullen. Was heel bijzonder. Oh ja en de sterrenhemel daar was ook echt onbeschrijvelijk. Ik ging slapen en waggelde naar onze slaapplek, toen keek ik toevallig omhoog. Was echt fucking impressive, zoveel en zulke heldere sterren had ik nog niet eerder gezien.
s' Ochtends verkleumd wakker geworden. Toen ben ik samen met een mede stagaire op de rand van de berg gaan zitten omwarmen in de zon. Met dus uitzicht over het meer, heerlijk ochtendzonnetje, jungle geluiden en kater.
Na het ontbijt zijn we tegen 10 uur aan onze wandeltocht naar de Irene val begonnen. Waren met zo'n 8 luitjes. De route ging redelijk bergafwaarts, over smalle bergpaadjes door de jungle. Onderweg slang gezien en heel veel van die kruip beestjes. Op ons pad kwamen we in een keer een ant trail tegen. Ik vond het helemaal geweldig en heb er een half uur naar gekeken. Het was ongeveer een spoor van 20 meter mieren, die allemaal een groen blaadje droegen. Het ging bij een boom omhoog en naar beneden en die boom was ook wel 10 meter hoog. Ze waren dus allemaal in de weer om de blaadjes vanuit bovenin de boom naar hun holletje te brengen 20 meter bergafwaarts. Was zeer fascinerend.
Verder gelopen en eindelijk waren we bij de waterval. Toen ik beneden kwam was ik een grote zweetplek. Dus kleren uit en verkoelen onder de waterval. Als er iets goed werkt tegen een kater, dan is het wel douchen in een supervette omgeving onder een waterval.
De tocht weer omhoog was heeel erg zwaar, maar we hebben het gered. Tegen 1530 naar huis gereden en maandag was het weer tijd voor stage.
Was echt een heel tof weekend en volgend weekend gaan we naar Jou Jou, weet niet hoe je het schrijft maar zo zeg je het. Moet ook heel leuk zijn en weer twee dagen. Nu met wat andere mensen, dus dat wordt vast weer errug leuk.
Bekijk de foto's en verbaas je over de schoonheid van Suriname. En de langverwachte foto's van de huisgenootjes komen d'r aan.
Voor nu tot later en groeten vanuit het, nog steeds, zonnige Suriname.
Maarten
17 Februari 2004 - 18:35
Ingvild:
He Maarten, lijkt me en leuk land als ik dat zo lees en zie. Tof man, lekker veel dingen ondernemen en zien enzo... Ben wel jaloers. Hier is het idd nog steeds koud en somber..duzz we feesten nog maar wat om ons warm te houden.. zie voor de foto's onze web-log of groups.msn.com/roing
Groetjes Ingvild en Rogier -
17 Februari 2004 - 18:57
Je Huisgenote:
he maarten!!
coole foto's!!! het is trouwens JAW JAW!!!!
nou doei doeii groetnis fan Marja -
17 Februari 2004 - 18:58
Drienuss:
Ach moi hoi enzo, vette sjit, mooie boel, retecool. Ik ben voor de 3e keer ziek in 2 maand, krijg je van dat kutweer wat maar heen en weer suist en doet...jammer hoor...maar de eerste tuinstoelen stonden zondag alweer bij enige mensen in de tuin, dus das best lache...verder uhhhhhhhh....kan je bij je volgende berichtje een zooi relaxedheid mee attachen zodat ik dat hier kan verspreiden? Thanx!Moi -
17 Februari 2004 - 19:13
Drienuss:
Oja, ennuhh kan je mij toevalligerwijs nog even vertellen waar de code voor die office 2003 staat want die kank negges vinde, er staan geen extra mapjes onder de d: alleen maar setup en dan hep ik die code nodig snapst?????kest stu das mie erzahlen? Zal wel tof zijn weetch... -
17 Februari 2004 - 20:32
Bas:
maarten. de foto s die je nou weer op je site hebt staan doen mij er ook aan geloven. IK ben jaloers op je :-) :-). dat suriname heeft een hoop te bieden dus haal eruit wat erin zit. dikke laterz en have fun overthere
mzls bas -
17 Februari 2004 - 21:03
Pien:
heeeeeej,
Het ziet er echt super gaaf uit!! ik ben net als bas ook wel een beetje jaloers!! Nou iig nog heel veel plezier en tot later!!
Liefs, Pien -
18 Februari 2004 - 16:39
Peter:
Snap je dat nu Maarten: ze zeggen dat ze jaloers op je zijn. De wereld ligt ook open voor die lui die dat zeggen, ik hoorde dat er HBOV'ers stage lopen en andere verpleegk.gen. Ik denk maar zo kom je bij ma uit het grotje, dan volgt er een stukje voeding + opv. en vervolgens sla de vleugels uit. Jammer voor Michiel en geluk voor jou. Verder is deze sit koel er staan veel verhalen van wereldreizigers op. Moi en tot heurn's -
18 Februari 2004 - 16:47
Wubs&co:
heeee Maarten, leuke site !!!!! Coole foto's en het lijkt ons ook heel gaaf om daar een keer de plaatselijke rum uit te proberen!!!
Alvast gefeliciteerd met je verjaardag de 20e!!!!!
greetz -
18 Februari 2004 - 18:09
Michiel:
He klootzak, ik hoor daar te zitten!! Ga je ook nog leuke foto`s maken en verhalen schrijven. Moet ik soms jaloers worden ofzo! He nog veel plezier daar. Mazzel Mic -
18 Februari 2004 - 18:47
Mayke:
Leuk man, ik ben je aan het volgen. Kijk elke dag even op je site. Je bent mijn nieuwe soap. -
19 Februari 2004 - 09:14
Hans:
Kolere zeg! Wij lopen hier te verkleumen en jij stuurt foto's in zomerkleding. Wel gave omgeving daar!
Mazzel -
19 Februari 2004 - 12:50
Maarten:
Jemig, wat weer een spannend verhaal van die interessante reiziger daar in het verre Suri. Wel grappig dat mensen die al boven de 50 zijn, ook nog koel en cooool gebruiken. Jammer dat ik niet meer foto's kwijt kan. Denk namelijk dat ik er inmiddels al wel 400 gemaakt heb. Best handig zo'n digitale camera. Ennuh voor Driennus, stuur een mailtje naar Jobenda@hotmail.com voor het password, hij regelt het voor je. Die relaxedheid zul je toch echt zelf moeten kweken en idd Nederland is echt een verdomd opgefokt landje. Leuke soap, Smaykie????
Ennuh Chielus, nogmaals sorry, wil je echt niet jaloers maken, maar het is hier toch wel zo enorm tof. Mis heus wel, of heel erg, bepaalde dingen in Groningen. Maar er staat zoveel tegenover... En lees nog even de wijze les van mijn vader. Want wat hij zegt, heeft zo'n enorme kern van waarheid.
Blijf kijken, op de site en berichtjes plaatsen. Ik vind het allemaal hartstikke leuk. Ben trouwens bijna jarig, jeeeee. Vanavond, barbeknupp'n en dan om twaalf uur gezellig zingen VOOR MIJ. Ben bij jullie dan al om 20.00 jarig, das ook raar.
Voor nu, groeten uit Paramaribo en tot laterz
Maarten -
19 Februari 2004 - 12:52
Maarten:
Oh ja, vul je mail adres in op de mailinglist, krijg je automatisch bericht, als ik er wat nieuws opzet.... -
19 Februari 2004 - 13:16
Maarten:
Ben hier dus eigenlijk voor mijn stage, soms vergeet dat je een beetje. Wil je weten waar ik stage loop check het uit op www.cq-link.sr/bedrijven/remas -
19 Februari 2004 - 13:55
Erik:
Hee lekkere BRULAAP!
echt cool om je vette verhalen te lezen & ga zo door! heel cliche maar als ik t allemaal zo lees baal toch wel dat k in NL op stage ben gegaan... maar heb gelukkig nog een 2e stage! veel plezier vannacht, alvast gefeliciteerd en zal voor je zingen om 8 uur :)
Gr. Eppie -
19 Februari 2004 - 16:57
Gabriella:
Hey hallo veel plezier maken vanavond met je verjaardag, ik zal even een borrel op je drinken met Tineke en je krijgt er ook vele zoenen van mij bij! Dat je maar net zo oud als ik mag worden!
En trouwens, zo opgefokt is het hier niet hoor; valt best mee, ligt eraan met wie je omgaat hier he?
Maar met jou hier is het wel relaxter hoor, vin ik tenminste wel... nou veel plezier, veel kadootjes krijgen hopelijk, veel drinken en weinig kater en tot mails doeiii -
19 Februari 2004 - 18:44
Riepp@hetnet.nl:
Moi,
Heeej kameraod, waar kan ik jou plaatsen in het ornanogram van het bedrijf.
Ze doen wel alles als ik dat zo zie, van vloer tot dak + meubels. Daar kun je misschien nog wel wat mee de meubels bedoel ik.
Ja inderdaad als het hier vanavond 24.00 is, dan is het daar 20.00 en oet je daar dan al weer ver op vooruit lopen door te barbeknupp'n enzo. Je hebt ook gelijk. Denk je wel een beetje aan de tel. kosten????? je ben tniet hier maar 8000 km verderop hoor. De afstand ongeveer van een vliegtuig op hoogte.
To heurns moar weer MOI
En van mij alvast een prettige ver.j.d. gewenst, ga morgen op tijd weg. Moi -
19 Februari 2004 - 20:05
Ingvild:
He Maarten!!!
Gefeliciteerd man!! Ook van Rogier of course! Alvast een fijne verjaardag en feestze enzo, maar dat zal wel lukken jou kennende... lol
We zullen er eentje (en ws nog wel meer) op drinken vanavond!!
Ingvild -
19 Februari 2004 - 23:24
Anat En Joost:
Gefeliciteerd lieve Maarten, voel je je al een beetje jarig?? Morgenavond drinken we een op je, en nog ff contact dan?? Daaaaag have fun tonight... laterrzz -
20 Februari 2004 - 03:48
Kay:
Van harte met je verjaardag riepma !!! groeten uit koud Groningen -
20 Februari 2004 - 13:30
Mayke:
Ha dikkerd!
Van harte!! Heel veel plezier met barbeknupp'n en tot laters!
Dikke zoenen,
Mayke -
20 Februari 2004 - 16:46
Jarige Dudesky:
Daaaaag alweer,
allen hartelijk bedankt voor de felicitaties, voor degenen die nog wil bellen. Bel tegen 2200 of 2300 uur naar Marja haar nummer. Anat heeft die wel en gab ook.
hartelijke groeten... -
20 Februari 2004 - 18:25
Hans:
Riepma gast,
gefeliteerd -
20 Februari 2004 - 20:15
Fam Riepma Leek:
meert n
de allerbeste wensen vor joe mjeung. geen idee of dit goed grunns is maar dat mokt nait oet.
groeten riepma s leek -
21 Februari 2004 - 22:30
Sigrun:
He Maarten,
leuk zo'n site! Heb je een fijne verjaardag gehad? Nog gefeliciteerd! (sorry, echt iets voor mijn om dan weer een dag te laat te zijn..)
Groetjes, Sigrun -
23 Februari 2004 - 21:07
dank, dank, dank,
morgen weer een nieuw spannend verhaal.... -
24 Februari 2004 - 15:07
Chick:
Hey Maarten. leuke site! Jat ff wat fotootjes van je!